Smart teknik för hemmet

Även om tekniken ibland används för att göra helt onödiga saker finns det även en hel del smarta teknikprylar som gör livet enklare. Det har varit en snabb utveckling de senaste åren och med hjälp av bland annat appar kan du numera bespara dig en del besvär och huvudbry i takt med att fler saker kopplas upp mot nätet.

Uppkopplade uppvärmningssystem

Om du har ett uppvärmningssystem som är uppkopplat mot ett Wi-Fi blir det smidigare för dig, samtidigt som du minskar dina uppvärmningskostnader. Du kan till exempel sänka innetemperaturen under tiden du är på jobbet, och sedan låta den gå upp automatiskt innan du kommer hem. Det är för övrigt också en bra lösning att ha i din sommarstuga. Där kanske du bara vill ha på tillräckligt med värme för att vattenrören inte ska frysa, men om du ska tillbringa en helg där under den kalla delen av året är det smidigt att i god tid kunna höja temperaturen genom några tryckningar på en app. För inte alls länge sedan hade alternativet varit att åka dit i förväg för att höja temperaturen, eller att ha på onödigt mycket värme hela tiden. Liknande lösningar finns även för bilen, vilket till exempel låter dig slå på motorvärmaren utan att gå ut till bilen.

Smarta kylskåp och frysar

Även om det är bra med smarta tvättmaskiner och ugnar är frågan om det inte är ännu bättre att ha en smart kyl/frys. För det första kan den skicka ett meddelande till dig om dörren inte har stängts, men det är inte det bästa. Då kylskåpet/frysen har kameror inuti kan du se vad som finns hemma även om du befinner dig i affären. Eftersom vi ofta lever ett stressigt liv där vi glömmer saker är det något som vi verkligen kan ha nytta av.

Högtalare

Trådlösa högtalare har funnits ett tag, men de har oftast varit små Bluetooth-högtalare. De har utvecklats mycket, men om du ska välja att lägga en större summa pengar är det bättre om du satsar på en högtalare med Wi-Fi. Anledningen är att du får betydligt större täckning än de 5–10 meterna som du får med Bluetooth.

Dörrklocka

Det kanske inte är det första du kommer att tänka på om vi pratar om smart teknik, men en dörrklocka som är uppkopplad mot ditt Wi-Fi är riktigt användbar. Den smarta dörrklockan Starcam med kamera kopplas upp mot både ditt Wi-Fi och din telefon. Sedan kan du se vem som ringer på utan att behöva gå till dörren, men den är ännu mer användbar när du inte är hemma för att kunna se vilka besök du missar.

Det finns snart lösningar för nästan allt i hemmet. Larm- och övervakningssystem har funnits ett tag och utvecklas hela tiden. Det är också något som har en stor efterfrågan. Det finns också mängder av lösningar för att du ska kunna slå av och på strömmen på distans. Oftast sker det över ditt Wi-Fi, men det finns också system där du kan sätta in ett SIM-kort för att du ska kunna kontrollera allt med ett SMS. En perfekt lösning om du saknar internetuppkoppling.